NL Weerradar Widget

NL Weerradar widgetHuidige versie: 2.10
Hier downloaden. [Changelog]
Vereist: Mac OS X / macOS 10.4.3 of hoger (Tiger, Leopard, Snow Leopard, Lion, Mountain Lion, Mavericks, Yosemite, El Capitan, Sierra)

Instructies indien update van widget niet lijkt te werken.

NL Weerradar is een widget voor Mac OS X Dashboard. De widget laat de kaart van Nederland met daarover heen de actuele regen- en sneeuwbuien of bewolking zien. Deze radar- en satellietbeelden zijn online te vinden op BuienRadar.nl en Sat24.nl.
Daarnaast zijn nu ook de temperatuur, gevoelstemperatuur, zicht en windsnelheid contourkaarten en de neerslagradarkaart van het KNMI toegevoegd.

Eigenschappen:

 • Actuele radarbeelden van de regen en sneeuw (van zowel BuienRadar als KNMI);
 • Radarbeelden van afgelopen uur in een animatie afgespeeld (Buienradar);
 • Radarbeeld van voorspelling voor de aankomende 2 uur (Buienradar);
 • Satellietbeelden van de bewolking, zowel infrarood als zichtbaar (Sat24);
 • Contourkaarten van de actuele temperatuur, het zicht, de windsnelheden en een geanimeerde neerslagkaart (KNMI).

252 thoughts on “NL Weerradar Widget”

 1. Geweldige widget! Ik gebruik em al jaren een paar keer per dag en ben er erg blij mee ­čśÇ

 2. Hallo Broes,
  Prima widget, veel gebruikt, maar bij mij werkt de update (op 10.6.5) ook niet. Je eerste suggestie loste het niet op. In de console vind ik het volgende:

  31-12-10 15:19:11 com.apple.Dock.agent[100] JS ERROR: Unsafe JavaScript attempt to access frame with URL http://www.buienradar.nl/station.aspx?stationnr=6380 from frame with URL [url verwijderd, Broes] Domains, protocols and ports must match.

 3. Beste Broes,
  ik heb hem bij mij op mijn desktop staan, maar wat hij niet doet is automatisch updaten. Voor actualiseren moet ik hem steeds een keer flippen via het i-tje.

 4. @Peter Timmermans: dat is een bijzondere foutmelding, ik breek nu al een uur mijn hoofd over het hoe en waarom de widget deze URL ├╝berhaupt zou openen, want daar is absoluut geen aanleiding toe. Ik zoek verderÔÇŽ

  @Tom: ik zal kijken of ik deze functionaliteit kan verwerken.

 5. Hallo Broes,
  ik werk met OS X 10.4.11. Toen ik de widget wilde updaten kreeg ik de melding dat het bestand niet kon worden geopend, omdat het bestandstype niet wordt ondersteund of misschien beschadigd is.
  Weet jij wat er aan de hand is?
  Groet

 6. Ook bij mij kan de versie 2.4 geen verbinding maken met de server.......
  Kan ik terug naar de vorige versie?

 7. @Aletta en anderen met OS X 10.4:
  Ik heb eindelijk de beschikking over een (virtuele) Mac met OS X 10.4. Echter, wanneer ik de widget download en gebruik, werkt deze direct (onder 10.4).
  Ik krijg het dus nog niet voor elkaar de fout te reproduceren en heb derhalve ook nog geen idee waar ik de oorzaak zou kunnen vinden.
  Mocht iemand een foutmelding met betrekking tot het Dashboard kunnen vinden in de Console (tip: zoek "Console" in Spotlight), dan kan deze worden verstuurd naar info@broes.nl
  Ik doe mijn best elke fout te verhelpen, maar zonder (duidelijke) oorzaak weet ik helaas niet waar te beginnen!

 8. Ik hen mij 'oude' widget "weer online" vervangen door versie 2.4 en sindsdien kan de widget geen verbinding meer maken met de server. OS 10.6.6, MacBook Pro.
  Nogmaals: Kan ik weer terug naar de vorige versie? Of komt er binnenort een versie die wel verbinding maakt met de server?

 9. Tot voor enkele weken had ik de weerradar widget op mijn Mac met OS X 10.6.6
  Nu krijg ik alleen nog het bericht "kan geen verbinding maken met de server".
  Kunt u mij een oplossing bieden?

 10. 0sx 10.6.7

  U kunt het bestand 'NLWeerradar.wdgt' niet installeren omdat het geen geldige widget is.

  wil niet jmmr/oplossing ? svp

 11. Het dropdown menu werkt ineens niet meer en er kan geen verbinding worden gemaakt met de server. Zit hier nu al een tijdje met dit probleem. Iemand een oplossing gevonden?

 12. @Kees: tot nu toe werkt de widget bij mij nog steeds probleemloos. Al eens geprobeerd de widget te sluiten en weer opnieuw toe te openen? (Open Dashboard, klik op het grote omcirkelde plus-teken linksonder in het scherm. Sluit de widget met het wit-zwarte kruis in de rechterbovenhoek van de widget. Voeg de widget opnieuw toe aan het Dashboard m.b.v. de iconen in de geopende balk onderin het Dashboard.)

 13. Great site! I use it many times a day to check on the weather in Holland to see what is happening to my sister in Rijen, N. Br. because I live in sunny Florida, USA. We originally came from Vlissingen so your widget helps me stay connected! Thanks!:-)

 14. @Broes. Iets gaat er niet goed. Ik download de "laatste" versie hierboven en dan krijg ik toch een melding dat er een nieuwe versie beschikbaar is. Of ik download gewoon de vorige versie of de versie is niet aangepast v.w.b. versienummer. Maar iets klopt er niet!!

 15. Hallo Fons,

  Ik had hetzelfde probleem. Draai de widget eens om en kijk naar het versie nummer.
  Als dit 2.4 is ga dan naar Fons > Bibliotheek > Widgets en doe de widget in de prullemand. Hierna ophalen en installeren.

  Succes! Jan.

 16. Hallo Broes,

  Heb veel plezier van de weerradar, helaas lukt het niet om de 2.5 goed te krijgen. Loopt vast.
  Vreemd is dat ik de oude versie niet uit m'n dock krijg.

 17. Voor diegenen met problemen van installatie van de widget over een oude versie: download het ZIP-bestand, dubbelklik op het uitgepakte bestand "NL Weerradar.wdgt". Hierna krijg je de melding "NL Weerradar widget is already installed. Would you like to replace it?" of iets soortgelijks in het Nederlands (NL Weerradar widget is al geïnstalleerd. Wilt u deze vervangen?). Kies dan voor "Replace"/"Vervangen".
  Indien deze melding niet volgt, probeer dan het volgende:
  - Open Dashboard.
  - Klik op de omcirkelde plus-knop links onderin het scherm (of gebruik CMD i.c.m. +)
  - Klik op de "Manage widgets..."-knop (of iets soortgelijks in het Nederlands) naast de omcirkelde plus.
  - Verwijder de NL Weerradar widget in de verschenen widget-lijst d.m.v. het klikken op het rode symbool.

  Werkt dit niet, dan is er "iets anders" aan de hand (waarschijnlijk een rechtenprobleem). De tip van Jan van der Zwan wil dan wellicht helpen:
  - Open in Finder de map "[gebruikersnaam] > Library > Widgets" en verwijder daar de NL Weerradar widget. Dit is dus in de map Widgets onder de map Library (Bibliotheek) onder je eigen gebruikersnaam.
  - Download de widget opnieuw, pak het ZIP-bestand uit en dubbelklik op het "NL Weerradar.wdgt" bestand.

  En voor diegenen die dan nog problemen hebben, zie de opmerking van Sander: probeer eens uit-te-loggen en weer in-te-loggen (of is het "te uitloggen en te inloggen", anglicismen...).

 18. Ik heb versie 2.5 gedownload en geïnstalleerd, maar hij zegt nog steeds dat er een update beschikbaar is. Ik zie wel de KNMI gevoelstemperatuur in de dropdown, dus dan is het toch de laatste versie?

 19. Hm, had ik nou maar niet ge├╝pgrade - hij slaat vast en vervangen met bovenstaande tips (zelfs door vorige versie) werkt niet meer. Dan maar voorlopig langs buienradar.nl!

 20. Tussen het verwijderen en opnieuw downloaden heb ik nog de tussenstap "eventjes uitloggen en weer inloggen" toegevoegd. Bij mij doet-ie het dan weer als een zonnetje (of sneeuwvlokje)!

 21. 2.5 seems to be faulty, it downloads as 2.5 but when trying to update the installed one it is stuck saying 'this is version 2.4, there is an update, would you like to download it', which again downloads what seems to be 2.4 instead of 2.5 it says it is.... Also, it never ever finishes updating it's view, stays on the busy icon forever.... It worked fine prior to trying to update it, since trying to install 2.5 it is totally futzed up ­čÖü So no more NLWeerradar widget for me on my G5 ­čÖü

 22. De nieuwe versie (2.5) werkt probleemloos op mijn MacBook Pro met OSX 10.7.3.
  Op de oudere (2007) iMac met OSX 10.6.8 moest ik even uit- en in-loggen om de widget goed te laten werken.
  Bedankt voor de update Thijs.

 23. Meestal reageer ik niet op dingen, maar deze is het reageren waard. Bedankt, 2.5 werkt goed op Lion!

 24. Telkens krijg ik de melding "nieuwe versie beschikbaar" downloaden ja/nee, volg je "ja" enz. dan krijgt je The file "NLWeerradar-2.5.wdgt" is not a valid widget and you cannot install it.

  OSX 10.5.8 PPC G5

  Zijn alle PPC-gebruikers nu uitgesloten? Nee toch?

 25. Hallo Thijs,

  Ik gebruik al enige tijd je weerradar widget. Heel handig! Maar sinds kort doet de info van SAT 24 het niet meer. Dat zijn de zichtbaar licht en infrarood beelden. Jammer! Zou dit hersteld kunnen worden?

  Bedankt, Jan.

 26. Prachtige widget maar hij aanvaardt geen enkele belgische postcode terwijl hij toch als land belgie als keuze heeft. Hoe los ik dat op?

 27. Na de update met de gekleurde bar is er in het wolkendek geen beweging meer
  in de widget voor de Mac.

 28. Sure this the right version? I downloaded 2.6 zip file, but it seems the same, and says there is an update...

 29. Versie 2.6 geeft geen animatie bij komende 2 uur, wel op sneeuwradar, daar is heel wat sneeuwval te zien. De temperatuur is op dit moment 8,6 graden bij een matig zonnetje. Er is iets van slag, niet het weer deze keer.
  Systeem: 10.5.8

 30. Ik heb juist versie 2.6 opgeladen. Maar de "aankomende 2 uur" beeld toont geen animatie meer! Een nieuwe bug...

 31. Ook na de update is er nog steeds geen beweging in te krijgen. Ik heb de sneeuwradar maar gekozen. Die doet het wel.

 32. Net de update gedownload, moet dmv rechts-klik > open geopend worden omdat er nog steeds geen developer ID is, Dashboard vraagt of de huidige versie vervangen kan worden, ik zeg ja... poef, widget weg en wil niet meer terugkomen. Nu dus helemaal geen buienradar meer. Jammer.

 33. After a reboot it worked! Probably the old process did not quit?

  Thanks for the new version!

 34. Aan eenieder met problemen na de update: zoals "M" zegt, kan een herstart (of uitloggen/inloggen) helpen. Ik heb de widget hier (Mac OS X 10.8.2 Mountain Lion) uitgebreid getest en kan niet anders concluderen dan dat het werkt. Andersom gezegd: ik kan "de" fout niet vinden, omdat het gewoon werkt.

  Helaas werkt het updaten van widgets niet altijd meer betrouwbaar. De widget wordt dan niet goed opnieuw geladen door Dashboard na updaten. Pas wanneer Dashboard wordt afgesloten (het "Dock" proces in de Activity Monitor) en opnieuw gestart, wordt de widget daadwerkelijk opnieuw ingelezen en uitgevoerd. Het afsluiten van dit "Dock" proces kan d.m.v. herstarten van de Mac, uitloggen/inloggen ├│f in de Activity Monitor het "Dock" proces te sluiten, dit proces start vervolgens automatisch weer op.

  Sowieso lijkt het alsof Apple de Dashboard Widgets een stille dood laat sterven, want ook de sectie Dashboard Widgets op de Apple site is al ruim twee jaar niet meer bijgewerkt. Ik hoop dus dat ik de widget kan blijven onderhouden (omdat ik dat leuk vindt), maar ik begrijp dat er al direct een veiligheidswaarschuwing volgt wanneer de widget niet ondertekend is met een Developer ID onder Mountain Lion. Zo'n Developer ID kost mij weer ÔéČ99,-, voor een gratis hobbyproject wat mij tot nu toe alleen tijd kost en plezier oplevert. Ik denk daar nog even over na.

 35. Prachtige widget. Maar sinds enige tijd werkt de weeranimatie niet meer. Je krijgt alleen nog een vast beeld. Vandaag de nieuwe widget geïnstalleerd. Zelfde probleem. Wel krijg je voor de sneeuwradar een animatie te zien. Maar niet voor buienradar komende twee uur of afgelopen 60 min. Het zou leuk zijn als dat weer hersteld wordt.

 36. Om een widget opnieuw te laden zonder het Dock-proces dmv Activiteitenweergave te moeten stoppen, gaat als volgt:

  1. klik op de widget
  2. cmd-R

  zo simpel is dat ­čÖé

 37. Werkt weer als vanouds op een iMac met 10.7.5 en een MBP met 10.8.2.
  Op de iMac werkte de widget direct en op de MBP was cmd-R (zoals beschreven door "TDYTD") nodig.
  Bedankt voor de snelle update Thijs.

 38. Update geïnstalleerd. Werkt prima, alleen blijft de 'aankomende 2 uur' steken. Wat kan dit zijn?

  Groet en veel succes met je widget!
  Daan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *